Blindbotten eller?

Idag rök köksgolvet, det blev en härligt knastrande påskbrasa
Bara de tre maffiga golvbjälkarna i ek är kvar nu
Hemtrevligt va?
 
 
Golvet saknade blindbotten och därmed alltså isolering
men jag kunde se spår av en gammal blindbotten
Väldigt gammal.
Mycket äldre än golvet jag nyss slängt ut.
 
Det verkar alltså som om köksgolvet varit isolerat en gång i tiden
men att blindbotten har ruttnat bort
och när man la det nya golvet brydde man sig inte om att göra en ny
 
 
Frågan är ju därför, hur ska jag göra?
Isolera eller inte?
Det lutar faktiskt åt att jag gör en ny blindbotten
täcker med papp
och isolerar med sågspån
Kan inte riktigt se något skäl till att INTE göra det
Mer än att det dröjer ännu längre innan jag har ett färdigt golv då...

Nytt fast gammalt

Här är den nu
den berömda nyrenoverade fönsterkarmen
på plats i den berömda fönstergluggen
Med de gamla fodren på plats igen
 
Inte ser det nygjort ut iallafall!
 
 
Synd att golvet är halvruttet och måste bytas
annars hade jag haft ett härligt rum att sätta tänderna i nu...
 

Finn fyra fågelholkar

 
Idag har jag trotsat min höjdskräck och klättrat högt upp i träden på min vingliga stege.
Där spikade jag upp de nybyggda holkarna.

Finn fyra fågelholkar:
 

Efter det drog jag igång en välbehövlig vårstädning av tomten. Några småträd som togs ned och skräp som rensades från marken blev en brasa.
 

Sen har jag mest druckit blåbärssoppa, skaffat fräknar
och glatt mig över att kunna vara på torpet igen efter den långa vintern.
 
 

Holk

Så här är det:
Det finns knott och mygg på torpet. Massor. Början av sommaren är hemsk. Finaste försommarkvällarna går förlorade på grund av det här.

En början till åtgärd är att alliera sig med fåglarna har jag tänkt. Den mest naturliga bekämpningsmetoden får man ju ta till först. Alltså tänkte jag fjäska för dem, flugsnapparna framförallt, och bygga holkar.

Jag var på Hornbach förra veckan för att köpa virke, borr och skruv till att bygga med. Men nej se det var inte så lätt som man skulle kunna tro! Det gick för det första inte att få tag på en vanlig enkel bräda som var grovsågad på bägge sidor. Och skruvar ska vi inte prata om! De hade en låång vägg full med skruv i olika utförande men hur jag än letade kunde jag inte hitta en vanlig simpel träskruv som skruvas i med en vanlig enkel skruvmejsel. Efter säkert en timmes letande gav jag faktiskt upp.

Men hemma på mitt torp har jag numera ett litet lager av det mesta och när jag åkte dit i veckan tog jag med mig en del tillbaka till stan. Det här gillar jag mycket med att vara torpare och husrenoverare
att ha saker liggande: virke, verktyg, arbetsmaterial och sånt. Vilken frihet att bara kunna snickra ihop någonting man behöver utan att krångla med en massa inköp först!

Och så idag har jag snickrat till dem. Fyra stycken blev det till sist. Lite pilligt var det allt att mäta rätt och spika rakt. Det slog mig medan jag höll på att jag kanske borde ha börjat med att snickra fågelholkar och SEN gå vidare till att snickra hus, som normala människor gör. Men det är ju lite sent att tänka på det nu...

Först gjorde jag den här som jag målade med Falu ljus och var mycket nöjd med:
 


Och sen de här som jag snickrade av virke som inte var riktigt kantat på ena sidan. De fick en så fin, lite organisk, form och härligt melerade färger och jag bedömde att de nog var finast utan rödfärg. De här var jag ÄNNU mer nöjd med!
 


32mm stora är hålen, jag har läst någonstans att det är vad flugsnapparen vill ha. Så nu hoppas jag att jag hinner få upp dem i tid för häckningen och att fåglarna vill samarbeta!

Sätta fart

 
Idag har jag varit på torpet och gjort vår. Lite som i Idas sommarvisa, du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart. Försökt sätta lite fart så att den här evighetslånga vintern
tar slut nån gång.

Det är ju också så att min resa till Ångermanland fick mig att inse att det kanske inte är så kallt här hemma trots allt. Här är ju faktiskt vår i jämförelse...

Jag har klippt ett par grenar på mina äppleträd, inte för att det behövdes så mycket utan mer för att jag vill få göra något nu. Och för att det där med att beskära fruktträd är något som intresserar mig mycket. Jag gillar tanken på att forma något levande, att skapa i samarbete med naturen.

Och 25 kg kalk har jag hällt ut över mina planteringar. Rosor och pioner har fått extra stora portioner. Inte vet jag om det ska göras nu, det kändes lite konstigt. Men jag tänker mig att marken torpet ligger på säkert är försurad och skulle behöva kalkas rikligt. Skada kan det väl knappast göra iallafall, så länge man inte häller det över en rhododendron.
 
Och så har jag röjt ut i köket och sågat bort en dålig bit timmer i fönsteröppningen som fortfarande saknar fönster. Jag känner mig alltid lika brutal när jag sätter sågen rätt i väggen men det är en rätt härlig känsla. I hålet ska en ny timmerbit fogas i och sen ska min nyrenoverade karm sättas dit! Jag borrade med min navare och tänkte att den nya biten skulle få fästas med en dymling. Sen sågade jag ner en liten gran (storlek stor julgran) och täljde till några dymlingar av den. Jag vet inte om det är så bra att använda en sådan liten gran till detta, de kanske borde vara av äldre, mer mogen gran? Någon som vet?
 
 
 
 

Sakletardag

Det är bra att ha rykte om sig att vara sakletare. En sakletare specialiserad på saker till torp från 1800-talet... En kollegas anhörig har nyligen gått bort, en nästan hundra år gammal man som samlat och sparat i hela sitt liv... Hans familj vill helst inte slänga något i hans hem utan vill allt ska komma till rätt person. Min kollega som nu hjälper till att tömma mannens lilla torp fullt med saker tänkte att jag eventuellt skulle kunna vara den där rätta att ta hand om lite av arvet. Rätt tänkt sa jag!

Så idag var jag där och gick igenom rum efter rum med prylar. Det var så mycket att det var omöjligt att titta ordentligt på allt. Men en del hittade jag som skulle passa finfint på torpet. Fick med mig lite gardiner och lakan hem idag och har anmält mitt intresse för en hel del möbler, lampor och annat. Får väl se vad som hamnar var i slutändan.

Tyvärr hade jag bara mobilen att fotografera med så ni får själva föreställa er hur vackra bilderna hade blivit tagna med min systemkamera...
 
 

Tungt

Och här får ni ytterligare några ödehus-bilder ifrån Ådalen
Bara för att de blev så vackra och riktigt Nick Cave-tunga i svartvitt
 
 
 

Hushimlen

 
Jag var inte bara på besök på Träakademien under min Norrlandsresa utan jag har även hunnit med att göra Ådalen. Hälsat på husen. Lika tysta och lika vackra som i Lars Sjöbergs bok.
Här i Ångermanland har gamla hus mycket litet värde och ett fantastiskt husarv verkar står och förfalla.
Ändå och därför var det alldeles fantastiskt att vara där- så mycket vackra hus men så lite människor.
 
Vilar i djupaste tystnad
i tid som står stilla.
Ensamt
men oändligt vackert
 
 
 
 
 
 
 
 

Ända bort i Norrland

Jag har påbörjat en liten privat undersökning av olika byggnadsvårdsutbildningar runtom i Sverige. Undersökningen innefattar studiebesök på skolan plus samtal med studenter, lärare och utbildningsansvarig. Och var känns mer logiskt att börja än på skolan som ligger allra längst bort? Igår besökte jag faktiskt Träakademien i Kramfors! Ända bort i Norrland.

Jag fick ett riktigt bra intryck av skolan. Nej, vacker var den inte men väldigt personlig och mysig på så sätt. Och så verkar de göra roliga saker mest hela tiden! Teoretiska studier varvas med praktiska och det man läser om kan på så sätt kopplas direkt till verkligheten. De teoretiska studierna verkar till stor del bygga på samtal där man tillsammans med lärare vänder och vrider på detaljer i hus och analyserar och diskuterar kring dem.

De praktiska tillämpningarna sker antingen i snickeriet eller på en tvåvånings parstuga byggd i början av 1800-talet som ligger på promenadavstånd ifrån skolan. Det var tydligen hussamlaren Lars Sjöberg som hittade huset i Gästrikland i väldigt förfallet skick och såg till att det plockades ned. Nu sätts det upp och restaureras av studenterna på Träakademien i en hembygdspark i Kramfors. Jag fick komma in och titta i huset och det var fantastiskt vackert och jag tyckte att det var ett perfekt objekt att träna byggnadshantverk på. Handhyvlade tak, golv och paneler som behöver lagas och kompletteras. Fönster fixas. Timmerstomme lagas. Handtryckta tapeter nytryckas. Lerklining sättas om. Osv osv...

Att bara vara inne i huset var inspirerande, framförallt pga de väggytor i orginalutförande som bitvis
kunnat bevaras. Jag hann ta några bilder med min mobilkamera:
 
Handtryckt tapet ifrån tidigt 1800-tal:
 
Samma mönster nytryckt av studenter på Träakademien:
 
 
 
 

RSS 2.0