Litet skrivbord

Jag var på kurs för ett tag sen, en grundkurs i finsnickeri på Slöjd och byggnadsvård Nääs. Jag försöker att bara gå kurser som jag ska ha någon praktisk användning av på torpet efteråt och för att gå den här kursen var min ursäkt att jag behövde komplettera det här gamla skrivbordet.
 
 
Jag fick bordet eftersom det saknar låda och är allmänt slitet men det är riktigt gammalt, handgjort och välarbetat och förtjänar att leva och brukas vidare tycker jag.
 
Det visade sig när jag anlände till kursen att någon redan hade tänkt på det här med gamla skrivbord som förlorat sin låda. Någon som Lars Sjöberg till exempel. Han hade faktiskt skrivit flera böcker om min låda redan. Tack Lars! Därmed fick jag snabbt ritningar på en passande låda som bara var att anpassa efter måtten på mitt skrivbord.
 
 
Det blev först mycket mätande, ritande, sågande och hyvlande och sedan zinkades lådans delar ihop. Till min hjälp hade jag japansåg och stämjärn.
 
 
Även om jag tycker bäst om att jobba med handverktyg, (stämjärn är lite av en favorit), så var det väldigt nyttigt att lära sig hantera de stora maskinerna; bandsåg, cirkelsåg och plan- och rikthyvel. Jag har sån respekt för dessa maskiner och har tänkt att det är bäst att undvika dem i möjligaste mån. Men det gick faktiskt fort att bli trygg i att använda dem och de ökar ju möjligheterna att jobba lite snabbare och lite större om man vill. Och framförallt ökar det förståelsen för vad snickeri idag innebär egentligen. Och förståelsen för vad handgjort innebär...
 
Det här borde jag gjort för länge sen och jag kan verkligen rekommendera att gå en snickerikurs!
 
En knopp och två lager färg senare ser bordet ut så här:
 
 
Det blev lite väl vitt, jag hade tänkt mig det ljusgrått, och så behöver det strykas en gång till men annars ser det ju ganska bra ut tycker jag.

RSS 2.0