Akta er för tomten
Idag har jag haft mitt första möte med arkiv-världen och kärlek uppstod genast. Vi var nämligen med skolan på Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet och fick höra om vad de gör där och med vilka metoder de har samlat in information de senaste hundra åren. I arkiven fanns så mycket fantastiskt! Stenkakor med inspelningar, fotografier och intervjuer av människor som pratar om än det ena, än det andra. Det är mycket myter, skrock och traditioner som är dokumenterade.
Jag vet inte om jag är lagd för att sitta och gräva i arkiv, om jag är en av dem som kommer bli frälst på detta... men det gör mig så lycklig att såna här ställen finns! Människor jobbar faktiskt med detta!! Min bild av etnologi och etnologer har nog ändrats för all framtid tror jag.
Jag passade förstås på att skaffa mig lite nödvändigt vetande om husbygge också. Skrockfull som jag är kan jag komma att få det lite besvärligt hädanefter. Nu har jag nämligen lärt mig att det är bäst att:
-ha en levande orm i tröskeln till huset
-titta upp genom skorstenen det första man gör så man slipper hemlängtan
-kasta in katten först genom dörren om man flyttar in i en ny bostad
-ha stål över dörren och en kaka bröd under huset
-ha ett mynt under östra fönstret
-mura in pengar i en träsko i muren
-inte flytta på lördagar
Mm mm.
Abstinens
Så fort snön började smälta bort och solen tittade fram här i Göteborg kom vårkänslorna över mig och med dem en stark torplängtan. Det är bara det att för en månad sedan gjorde jag det "förnuftiga" beslutet att ställa av min bil över vintern så jag kommer ingenstans just nu! Jag kan knappt sitta still och ännu mindre läsa kurslitteratur så mycket torpabstinens har jag men det enda jag kan göra är att sitta här och tänka på torpet och allt jag vill göra där.
Så snart våren har satt fart på riktigt och jag har en bil igen...
Det jag tänker mest på just nu är idén om vad jag ska göra med alla tapeter jag sparat ifrån stora rummet. Jag var ju tvungen att riva ner dem (åtminstone trodde jag det då) men har sparat stora sjok av tapetmassor som jag helt enkelt inte klarade av att slänga. Nu undrar jag hur mycket det är egentligen, om lagren går att separera från varandra och i vilket skick tapeterna är. För tänk om det finns tillräckligt mycket kvar av någon fin gammal tapet så att jag kan sätta upp den på nytt i något rum? Ett helt rum kan det ju aldrig räcka till men kanske en vägg på vinden eller kanske i farstun? Eller ett fält högt upp i ett rum ovanför en bröstpanel? Om inget av detta funkar så borde ju tapeterna duga till att tapetsera med på dasset!!
Å, vad jag vill ta reda på detta NU!
En annan torpföljetång är den utvändiga panelen på huset. Jag har vacklat lite i hur jag tänkt kring den. Ska jag ta den lätta lösningen med åtta tums bräder, såna som jag redan har en del av och som är lätta att få tag i på vilken brädgård som helst? Eller ska jag försöka få tag på större bredder eller rent av kilsågad panel? Men det är inte lätt, det ska man veta! Den lokala ramsågen i Hyssna som tidigare sågade upp paneler som verkligen passar på ett gammalt hus har slutat med det. Tyvärr. Visst går det att få tag på kilsågat om man beställer från norra Sverige men jag kan bara inte tycka att det känns riktigt bra att köra virke över halva landet bara för min skull. Men så igår upptäckte jag en liten virkesleverantör här på Hisingen som har panel i både 9 och 10 tums bredd och blev så glad. Äntligen! Istället för kilsågad panel kommer det alltså bli parallelsågade brädor i olika bredder. Jag tror det blir fint!
Jag kan ju knappt bärga mig tills jag får sätta igång!