Just nu

På torpet pågår projekt Innertak i köket för fullt just nu.
Jag har kört hem alla de specialbeställda takbrädorna ifrån hyvleriet och målat dem två gånger.
Det svåra med det var att skapa plats för alla 24 brädor att ligga och torka inne i köket. Jag fick stapla dem i flera våningar i min sinnrika torkanläggning.
 
 
Och så idag började jag sätta upp dem i taket. Det är ju som bekant ganska jobbigt att spika uppåt och hålla en bräda på plats samtidigt så jag orkade inte allihop men jag orkade tillräckligt många för att se att det kommer se någorlunda anständigt ut.
 
 
 
Det känns helt overkligt om jag ska vara ärlig!
 
Men vad ni gör lämna inte eran matta linoljefärg i ert ouppvärmda hus över vintern. Det gjorde jag. Och den var nästan helt omöjlig att blanda upp igen. Men bara nästan.

Med lite hjälp av mitt torp

Mitt torp hjälper mig verkligen igenom min antikvarieutbildning och gör den både lättare och roligare. Jag tror det är en stor fördel att ha torpet att tillämpa mina nya kunskaper på och utgå ifrån och att jag har något som jag verkligen VILL lära mig mer om. Framförallt är det bra för såna som mig som har mycket svårare att lära sig saker om det inte finns något konkret att tillämpa den nya kunskapen på.
 
Det är till exempel torpet jag söker information om i arkiven, jag läser om torparna och deras familjer i kyrkoböckerna, letar efter syneprotokoll i Krigsarkivet, söker efter byggnader och vägar på gamla kartor mm mm. Min utbildning blir en förlängning av mitt fritidsintresse och på köpet blir jag en ambitiös student, himla bra! Just nu håller vi på att lära oss hantera kartor och kartmaterial i något som kallas GIS. När jag gjort klart de obligatoriska övningarna idag kunde jag passa på att leka lite med kartor över torpet! Med det här programmet kan man nämligen bland annat lägga ihop moderna och historiska kartor och det är vad jag har gjort. Genom att göra det kan man relativt enkelt se vad som ändrats i landskapet, nya vägar och byggnader till exempel. Dessutom vet man med hjälp av information ifrån den äldre kartan var man kan leta efter spår av fd byggnader och vägar (eller vad det nu handlar om) som inte är synliga på en modern karta. Riktigt detektivarbete blir det!
 
Här nedan är en karta jag gjort idag som är en sammanslagning av information ifrån en karta över torpet ifrån 1890-tal med nyare vägsträckningar (de röda vägarna), kraftledningar, vattendrag och byggnader. Det går inte att passa ihop kartbilderna exakt och jag är ju dessutom nybörjare på detta men vissa förändringar kan man utläsa med säkerhet. Till exempel syns det ju tydligt att vägen som går fram till mitt hus (Floringsås) har fått en ny sträckning. En annan spännande sak är att det på den gamla kartan finns ett torp (Böresmossen) markerat på berget på andra sidan sjön från mitt torp sett. Det går inte någon väg dit längre och huset finns inte kvar men med hjälp av den här kartan borde jag kunna hitta dit relativt lätt och se om det finns några spår kvar av det. Jag hade också om jag velat kunnat lägga in även tex höjdkurvor i min kartbild och då gjort det ännu lättare att orientera sig.
 
 
Tack för hjälpen torpet!

Skorstensnytt

 
 
Jag har haft en Saab full med antikvariestudenter på torpet idag!
Det är alltid spännande och lite jobbigt att visa upp torpet för någon för första gången, och de här människorna som kommer se alla "fel" jag har gjort är ju extra läskiga... Men jag tror att dom fattade grejen och det kanske inte är så svårt en sån här solglittrande dag i maj.
 
Vi har mest slappat men ett par saker blev ändå uträttade. Jag hade tänkt att utnyttna tillfället till att klättra upp på taket och studera skorstenen för första gången. Det känns liksom bra att ha några människor där då som kan ta emot mig när jag faller... Men jag vågade faktiskt inte, det visade sig vara bra mycket brantare än vad jag trott. En lite mindre höjdrädd klasskamrat klättrade upp istället och jag har nu fått foton däruppifån (det är som att få de första bilderna ifrån månen ungefär...)
 
 
Skorstenen är sammansatt av flata stenhällar som är täckta med puts, en väldigt fin konstruktion tycker jag!
 
 
Invändigt ser man att både skorsten och murstock är helt i sten, väldigt fint tycker jag! Någon som är bra på sten? Är det skiffer i de övre skorstenshällarna?
 
 
Och med förenande krafter och ett spett kunde vi sen också flytta på den enorma trädstammen som legat mitt på tomten i fyra år nu! Jag hade nog tänkt att den aldrig skulle komma därifrån och det var häftigt att känna vad starka man är när man är många tillsammans.
 
 
Sen är det ju något med torpet som gör att de flesta som kommer dit blir alldeles lugna...
 
 
 
 
 Det var mysigt!

RSS 2.0