Jag vill bo i en kvarn

När jag var runt i Småland och letade efter medeltiden så hamnade jag av en slump i Vartorps kvarn inte långt ifrån Drev. Kvarnen är inte ett dugg medeltida utan är byggd på 1860-talet men den är fantastisk av flera andra anledningar. Dels var den så vacker invändigt att varenda svensk med aldrig så lite inredningsintresse måste gå igång på den (och börja fantisera om att bo i den) och dels används den fortfarande!

Kvarnen hade en meter tjocka naturstensväggar, stora rödmålade fönster och rum med högt i tak och fantastiskt ljus. Därtill kommer känslan av gammal industri och det faktum att inte ett föremål verkar ha kommit dit efter 50-talets slut. Bitvis var det faktiskt lite av en sakral känsla där inne. Kanske var det det tunna lagret av vitt mjöl som låg överallt och gav rummen ett speciellt skimmer...

Och då och då drar de också igång kvarnen och mal speltmjöl där! Utan några tillsatser och enbart med vattenkraft. Hur fint är inte det?

Jag har ingen koll på kvarnar måste jag erkänna. Den här kanske inte är så speciell egentligen, eller så är den helt unik! Jag vet inte. Men i mina ögon var den iallafall ganska fantastisk.
 
 
 
 
  
 
 
 
 

På jakt efter medeltiden i Småland

Vi läser om medeltiden på utbildningen nu och jag ska ärligt säga att jag inte är särskilt nöjd med upplägget, vi har nämligen inte sett en enda byggnad under hela kursen! Så därför har jag nu tagit min utbildning i egna händer för att se till att få lite verklighet och sammanhang bakom alla pp-presentationer! Denna helgen har jag varit på kyrksafari runt Växjö i Småland och tittat på riktigt gamla, riktigt fina tidigmedeltida kyrkor.
 
Jag trodde nog aldrig att det här skulle hända, att jag skulle börja tycka om kyrkor! Men vägen in i kyrkornas värld för min del var visst tidigmedeltida korkyrkor. Mitt inne i de djupa småländska skogarna gömmer de sig. Dessa skatter från sagornas tid. Det är nästan svårt att begripa.
 
Flera av dem är helt otroligt fina och jag hade kunnat göra ett inlägg om var och en av dem men för att begränsa mig lite gör jag helt enkelt ett litet medeltidsinspirerat kollage med bilder ifrån mina fyra favoritkyrkor (än så länge): Drevs gamla kyrka, Dädesjö gamla kyrka, Granhults gamla kyrka och Vederslövs gamla kyrka.
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

Från tapet till panel

Idag har det äntligen hänt nåt på torpet för jag har börjat sätta upp pärlsponten! En vägg hann jag färdigt idag, återstår alltså tre innan jag kan få känna på riktigt hur rummet upplevs i sin nya klädsel. 


Jag har satt upp liknande panel flera gånger innan, en gång i ett 60-tals hus och en gång i ett 20-tals hus och det var ju ingen konst alls! Däremot i mitt krokiga gamla torp där timmerstockarna inte alls bildar någon slät yta och lutar kraftigt åt olika håll blev det något mer avancerat och krävde till exempel en del reglande. För att inte tala om hörnen! Där fick jag slöjda till en passande profil med stämjärn för att få brädan att följa den bågnande väggen. Men jag fick panelen i 4,20 längder vilket är smidigt eftersom jag har 2,10 i takhöjd så såga behövde jag iallafall inte göra så mycket.


Här är får ni en sista titt på tapeterna som jag nu har dolt bakom panelen:



Nu sitter de där och väntar på en framtida byggnadsvårdare som ska få upptäcka dem och häpna!

En icke-händelse

Mitt lilla torp, jag hinner visst inte se efter dig lika mycket nu när jag studerar på dagarna. Och när jag väl hälsar på dig är dagen så kort att jag knappt hinner med att göra någonting.

Men jag har sett till så att inga stora träd fallit över dig i stormen, jag har tömt din hängränna ifrån löv och jag har höstpysslat lite i din trädgård. Du har fått några nya blommor och jag har byggt lite på den nya stenmuren på din norrsida.

Det största som hänt är nog en icke-händelse; jag har bestämt mig för att inte sätta på panel på huset nu innan vintern. Det beror på flera saker men den främsta anledningen är fukten i virket och fukten på torpets väggar, det känns inte bra att panelklä en fuktig yta helt enkelt.

Igår var jag hos min farbror, alias fönstermannen, och fick hjälp att komplettera de skadade styckena i de två sista fönsterbågarna och att skära till ett par nya glas. Nu kan jag för tredje vintern i rad stå hemma i snickarverkstan i stan och renovera fönster. Den perfekta vintersysslan för sommartorparen!






RSS 2.0