Två projekt på en dag

Den tiden verkar vara slut när jag mest satt och luktade på blommorna.
Nu är det full fart på mig, även om jag kanske inte riktigt gör det jag borde...
Ett infall fick mig att dra igång projekt måla om boden.
Jag hade en gammal halvfull hink med rödfärg stående
så det var ju bara att sätta igång!
 
 
Målade även en spalje som jag spikade upp på väggen och flyttade runt på ett par rosor.
Nu ska den vita mme Plantier få klättre mot den röda väggen....mums!
 
 
Sen en kort vila och så var det dags för nästa projekt:
meja ner alla döda (och levande) björnbärsbuskar längs tomtgränsen med trimmern!
Så här ser det ut nu, det blev så otrolig mycket finare. Här var ett ganska stort område som tidigare var helt ointagligt. Jag hade inte rått på de elaka snåren utan trimmern som jag fick i födelsedagspresent förra året. Jag har haft lite blandade känslor för denna dånande, rykande och brutala maskin men nu måste jag erkänna att jag gillar den. Den öppnar helt nya möjligheter för mig att hålla gräs och sly i schack så att det inte växer igen runt huset.
 
 
Ja och sen fick vi äntligen ta ett dopp i sjön!
 
 

Lyckan är att ha en trädgård

 
 
Sådana här dagar, när solen skiner och äppelträd och syrener blommar är lyckan att ha en trädgård att vara i. Tänk att jag har det!

Jag åkte till torpet för att göra helt andra saker men vädret var så härligt att jag bara ville stanna ute och pyssla med blommorna.

Här är en ny del av trädgården som tidigare var ockuperad av gamla panelbräder. Där har jag nu planterat ut en del av mina uppdrivna myskmalvor. Såpnejlikorna ville sig förövrigt inte alls men myskmalvor var jättelätta att så. Här har jag också strött ut blomfrön av olika sorter; pionvallmo, ringblomma och fingerborgsblomma. En självsående blomsterrabatt är drömmen. Alldeles intill kommer det upp mängder av självsådda brandliljor som också gärna får vandra in i blomsterängen så småningom...
 


Längs husväggarna har jag nu kunnat börja plantera lite blommor eftersom dräneringen äntligen är klar. Här har jag satt två bondpioner, en rosa och en vit och idag tog jag med mig blå trädgårdsiris som jag grävt upp utanför mitt hus i stan. De sprider sig tacksamt och verkar gilla torra och soliga lägen. Blommorna längs långsidan sätter jag nästan en meter ifrån husväggen, både för husets och växternas skull. Här sticker takfot och hängeänna ut en bit ifrån husväggen och utan regn och ovanpå dräneringen är det nog inte mycket som trivs. Jag är ganska hård mot mina växter; de som kräver bevattning får växa i någon annans trädgård. Det är alldeles för tungt för mig att bära hink efter hink ifrån skogen. Men vid nyplantering måste jag ju så det har blivit en hel del bärande av vatten idag.
 


I övrigt blommar Astrakanen för fullt och kejsarkronorna har gjort mig stolt och lycklig även om visst bara den ena behagar blomma. Pingstliljor lyser vita här och var på tomten. Det är två sorter; de som jag själv planterat och de gamla som legat vilande i marken och nu kommer upp igen. De två sorterna skiljs lättast åt på doften, de få riktigt gamla jag har doftar alldeles överjordiskt gott. Även om de jag själv satt kallas gammaldags går de inte att jämföra med orginalet!
 
 


Vintern har varit elak i år och för första gången sen jag köpte torpet har växter i trädgården dött. En av de fina enbuskarna var alldeles brun och den fick jag såga ned. En del växter jag planterat kommer inte upp, till exempel höstanemonen, vildvinet och stockrosorna. När jag tänker på saken är det de växter jag planterade sist i höstas, kanske hann de inte etablera sig tillräckligt för att överleva den hårda vintern. Sorgligt men jag antar att det är en del av att ha en trädgård och att jag snarare varit skonad innan för allt jag satt har snällt kommit upp igen. Vintern verkar även ha varit elak emot björnbären vilket snarast underlättar för mig, de växer ju som ogräs runt tomten och jag har ett stort jobb med att hålla dem i schack. Nu står de bruna och livlösa och jag kan passa på att klippa ned dem. I övrigt är det blåbären och vintergrönan som fått stryk men de kommer ju igen, det vet jag.

En vuxen kvinna, en labrador och två körsbärsträd...

Tänk att en vuxen kvinna, en labrador, två körsbärsträd, två syrenbuskar, en smultronschersmin, två bondpioner och tre säckar kogödsel får plats i en Saab v4! Det tror man inte när man ser den... Olle lekte att han var en djungelhund som satt och spanade ifrån sitt gröna gryt när vi körde vägen till torpet med bilen full av grönska.

Sist jag var på torpet grävde jag några gropar längs tomtgränsen. Planen var att anlägga en syrenhäck men så plötsligt gick det som det går ibland när jag håller på med något- planerna ändrades! Jag såg framför mig en körsbärsport vid infarten till huset. Två resliga, knotiga och blommande bigarråer som markerar entrén. Jag åkte hem och kollade upp sorter och kom fram till att Gårdebo nog skulle bli bra. De är härdiga och storväxande och bären verkar smaskiga. Igår planterade jag dem och nu hoppas jag att de ska ta sig och trivas!

Följ med mig...

 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 

Stora nyheter

Idag är en stor dag ska ni veta, jag har fått gjort något enormt gjort på torpet. Något som jag har funderat på och fasat över länge. Ja sen allra första början. Det var så svårt att jag vände mig till Gård & Torps experter för att få råd. Och det fick jag!
 
Det handlar om höjningen av innertaket och hur man sätter in ett nytt mellanbjälklag i ett redan färdigtimrat hus.
 
Eftersom jag varken kan göra instick med motorsåg eller lyfta 5 meter långa bjälker 2 meter upp i luften alldeles själv så behövde jag hjälp. Hjälpen kom ifrån småland i form av mamma och hennes sambo Kenneth som nyligen tagit motorsågskörkort.
 
Först mätte jag ut var de nya bjälkarna skulle sitta. Det var inte så särskilt enkelt när ingenting rakt fanns att ha som referens. Jag utgick helt enkelt ifrån de gamla bjälkarna och hoppades att de inte satt allt för snett. De nya uttagen hamnade nästan 40cm högre upp än de gamla. Det var lite mer än jag tänkt mig från början men jag tyckte att det verkade lämpligt att såga just där pga hur stockarna låg. Takhöjden på bottenvåningen kommer då bli nästan 2.10 istället för 1.70 som den var innan.

Jaha, sen byggde vi en liten ställning och skickade upp Kenneth att såga. De nya uttagen fick en rät kant och en som var vinklad snett utåt.
 
 
Sen mätte och mätte och mätte vi. Och sen var det dags att såga till bjälkarna så här:
 


Tanken är alltså att de ska "laxas" in i timmerstommen.
Sen lyfte vi upp bjälken, förde in den genom hela väggen tills den gått igenom huset. Därefter kunde den tryckas på plats så att den låste fast bägge väggarna som en klammer. Hålet som blev på den räta sidan får jag fylla ut senare så att bjälkarna hålls kvar på sin plats. Lätt som en pannkaka va?!
 


Jag är helt fascinerad över att det faktisk gick! Visst var det bökigt och visst gjorde vi lite fel här och var men på det stora hela gick det ju alldeles strålande bra!
 
Här har mamma fångat mig och Kenneth när vi är djupt inne i en diskussion om hur vi ska gå tillväga:

KVARTERS ODLAT

 
 
Idag tog Olle och jag en promenad förbi Kvarters odlat på Hisingen. Inklämt mellan en vältrafikerad korsning och en byggarbetsplats har de slagit läger och försökt skapa en grön oas. Här är det inte fågelsång och humlesurr som dominerar direkt, utan snarare buller och bankande. Men jag gillar initiativet! Framförallt för att det är ganska nära min lägenhet och för att det så sällan händer något spännande här...
 
Jag kommer inte att börja med stadsodling, jag har ju mitt torp, men för den som bor i stan och bara längtar efter att få gräva i jorden är det ett tips att ta med sig en pallkrage dit och sätta igång!
 


Stadsjord har projekt i många delar av Göteborg, inte bara på Hisingen. De har en hemsida om ni vill veta mer:
http://stadsjord.se/

Vår-resa

Igår fraktade vi bjälkar
Jag, Susanna
och SAAB:en

De som min farbror sågade upp åt mig
av träd som växte vid min pappas sommarstuga och
som sedan har förvarats på min mammas loge ett par år

Tills nu, när det börjar bli dags för mig att sätta in dem i huset
i form av nya takbjälkar

Det tog oss en hel dag
att först hämta dem hos mamma utanför Trollhättan
Sen köra dem till Björketorp
Och slutligen hem till Göteborg igen

Men så har vi ju sakta sakta tuffat fram
Omgivna av
Smaragdgrönt nyutslaget gräs i det vackraste vårdis
kört på fina små vägar och sett många gamla hus

På torpet blev vi välkomnade av göken som gol
Av nyutslagna björkar
gullvivor, skilla och påskliljor...

Roligast var det här:
Att kejsarkronorna jag grävde ner i höstas nu är på väg upp med raketfart!

Fågel hittar hem

 
Någon har flyttat in i en av mina hemmasnickrade fågolholkar
och jag är väldigt stolt!
 
Jag fångade den lilla rackaren med kameran
Och vid en närmare titt visade det sig vara en...
Blåmes!!
 
Välkommen lilla blåmes!

RSS 2.0