Småsågar

Jag hade ju fått ett gammalt golv av en granne och var så lycklig över det
men när jag tittade lite närmare i brädhögen insåg jag att det inte skulle räcka 
Att det mesta jag fått var takbrädor
som iofs också är användbara...
Nu hoppas jag att det räcker till att pussla ihop ett köksgolv
men till rummet behöver jag nåt nytt

Så, i torsdags luffade jag runt i Marks kommun
på jakt efter någon som kan såga upp ett fint golv åt mig

De små sågverken där samarbetar genom den ideella föreningen Småsågarna i Sjuhärad
På deras hemsida läser jag att de tilloch med startat ett projekt som:

Inom projektdelen -Renovera rätt i sjuhärad kommer vi samla kunskap om renovering och bevaring av hus och byggande i sjuhärad. Lyfta fram regional särdrag i byggandet och försöka verka till bättre samarbete mellan olika företag i sjuhärad som är involverade i renovering och underhåll.

Väldigt bra alltihop! Jag blir riktigt förvånad när jag inser detta eftersom Marks kommun i övrigt inte verkar vara så företagsamma och absolut inte kunna något om byggnadsvård...

Först åkte jag till Melltorps såg, för det är de som har ramsågen i Marks kommun!Golvet inne på sågen gjorde mig knäsvag
Det är ju sådant jag vill ha!
Tjocka, rejäla och grova golvplank.
Som ger en rustik och gammaldags och trygg känslaJag tänkte att om de har en ramsåg så är de så klart kunniga inom byggnadsvård och kan fixa lite kilsågat golv åt mig
Men inte riktigt...
Dock var ägaren trevlig och tillmötesgående och lovade att såga upp 12-14 tums golvplank åt mig
Till våren/ vintern
För det är då de sågar
Ja, jag blev ju så kär i golvet inne på sågen så det kändes inte som om det fanns något alternativ...

Men då kommer nästa problem
För på Melltorps såg kan de inte hyvla brädorna

SÅ jag åkte till nästa lilla såg, Slättholmens såg
som är specialiserade på hyvling
Och mycket riktigt hade de ett stort sortiment av olika lister och dyl
Och kan såga och hyvla upp ett golv åt mig om jag vill
Men bara 8 tum brett, inte mer!

Så, vem kan hyvla 12 tums brädor? Jag får fortsätta sökandet
Det var inte så lätt som jag trodde
Bara för att jag hittat en ramsåg är inte golvfrågan löst

Hur ska jag göra, någon som har en idé?
Sågar som hyvlar sådana bredder verkar inte växa på träd
Borde jag kanske nöja mig med 8 tums bräder?
Eller hyvla själv för hand?
Hjälp!
Kommentarer
Postat av: Sara

Hej Lotten :)

Nu vet ju inte jag vad för golv som låg i torpet innan. Men ett 12-14 tums golv är ju väldigt brett, i ett litet rum. Tänker jag. I min veranda har jag lagt ett 16 centimeters furugolv, alltså ett standardgolv från byggvaruhandeln, fast brett för att vara deras sortiment... Och det funkar.12 tum blir väl en 30 centimeter någonting, och i ett litet rum, i ett litet torp, med lågt i tak, tror jag att det upplevs som för brett. 8 tum tror jag blir väldigt fint däremot.Angående sågarna så är de jätteduktiga både på slättholmen och melltorp.Hmja, det är bara min spontana tanke.

Mvh/byggnadsvårdsnörd och trogen läsare av din blogg

2011-09-16 @ 09:04:38
Postat av: Anonym

Hej Sara! Vad roligt med en kommentar från någon som faktiskt känner till de här sågarna : ). Har du också ett hus i området? Intressant åsikt du har om bredden på golvbrädorna, så har jag inte tänkt men du kanske har rätt. Det är ju ett ganska litet rum trots allt...

2011-09-16 @ 09:32:26
Postat av: Sara

Jag är uppvuxen i Hyssna, så jag kan trakten litegrann. :) Blev så glad när jag snubblade in på din blogg för länge sen, ett torp i min kommun som räddas, det är ju fantastiskt!Har en sekelskiftesvilla i skogen utanför Bollebygd, men den håller jag på att sälja nu. Har köpt en annan sekelskiftare, men det huset är inte speciellt byggnadsvårdat tyvärr. Däremot kommer jag köpa mig ett litet skruttigt torp när tillfället visar sig, för jag klarar nog inte av att inte få byggnadsvårda....Slättholmen har min bror köpt mycket listverk från, de är superduktiga och kan ta fram i princip vilken profil man vill, och de har ju också mycket udda profiler i sortimentet. Melltorps såg är speciell! Väldigt häftigt att vara med och se när han sågar, och dimensionerna är ju fantastiska :DNåja. Angående ditt golv; kan du inte testa på något vis - om du skulle ha 12-14 tums bräder så skulle det ju bli 30-40 cm ungefär (väl?), kan man inte göra någon form av testgolv? Gammalt virke, några bräder bara, som man streckar i de tänkta dimensionerna och läger ut löst, så man får se hur det skulle se ut?Jag tror 8 tum uppfattas som väldigt brett i ett litet rum. Även om jag för all del förstår tjusningen i de riktigt breda tiljorna, så tror jag att de gör sig bättre i en större sal.

2011-09-16 @ 10:12:11
Postat av: Anonym

Jaha du... Jag har sett ett par fina hus i Bollebygdstrakten på Hemnet den sista tiden. Ett vitt litet sött och ett större med röda foder som ser jättetjusigt ut. Är det kanske något av dem? Golvet som låg i torpet tidigare var nog inte mer än 8 tum, fast på vinden låg ett som var lite bredare... Tyvärr var nästan alla brädor oanvändbara så jag kan inte testa med dem. Men jag ska klura lite till, dock blir det ju mycket enklare om jag väljer att lägga in 8 tums brädor.

2011-09-16 @ 10:38:21
Postat av: Sara

Jag tor jag vet vilket vitt hus du menar; det med gröna foder och väldigt mycket äldre inredning kvar? Riktigt mysigt!

Mitt hus har inte röda foder, dock i bränd terra, vilken är rödbrun. Och så kromoxidgrönt spröjs på glasveranda och fönster. Om det är det du menar, kanske?Av ren nyfikenhet, har du fått offert på att såga och hyvla 8 tumsgolvet? Något ungefärligt kvadratmeterpris eller så?

2011-09-16 @ 12:14:12
Postat av: Anonym

Huset jag tänker på är byggt i vinkel och högt och stiligt. Vad gäller golvet så blir nog priset mellan 200 och 250 kr per kvadrat. Jag har fått lite olika besked och så beror det väl på tjockleken också.

2011-09-16 @ 12:31:33
Postat av: Sara

Aha, då är det inte mitt hus :)

2011-09-16 @ 12:49:57
Postat av: Anonym

Ok! Men skicka gärna en länk till ditt hus så jag kan titta på det : )

2011-09-16 @ 14:15:21
Postat av: Sara igen

http://w4.objektdata.se/pregen/258/OBJ30880_1141587258/hemnet.htm2011-09-16 @ 14:44:06
Postat av: Lelle

Breda plank i ett litet rum, klart det ska vara det! Har en kammare på ca 10 kvm med kilsågade plank på mer än 30 cm som bredast - hur snyggt som helst. Ramsågat virke och då gärna kilformat är till för att klä fasaden. Det finns flera små företag som säljer kilformade golv med lös spånt, du får en bättre innomhusmiljö med spånt. Om de är sågade i en ramsåg vet jag inte, men det kan inte vara det viktigaste... utan det är kilformen.

2011-09-17 @ 20:21:42
Postat av: Lotten

Nej, ramsågningen i sig är ju inte så viktig. Men jag trodde att det bara var i ramsågar som man kunde såga så breda bräder. Hur viktig är kilsågningen egentligen? Bredden spelar ju stor roll men jag kan kanske tänka mig parallellsågade fast breda golvbräder. Och spånt kan nog vara en bra idé förstås.

2011-09-17 @ 20:54:33
Postat av: Lelle

Ramsågens fördel är att när man sågar ytterpanel så får du en yta som är med levande jämför med en modern sågning. Har man ett hus byggt före 1850 så har det med största sannorlikhet funnits ett kilsågat golv, vilket det då enligt min mening är det mest ¨rätta¨ att lägga in. Före 1850 så fanns inte möjligheten att maskinellt såga raka brädor, utan varje bräda fick då handsågas. Länk till vart jag köpt mitt golv www.veckebosag.se

2011-09-19 @ 11:33:37
Postat av: Lotten

Sara: jättefint hus! Ett sånt drömmer jag om att bo i en dag.Lelle: Mitt torp är ju byggt tidigast 1850 så jag har ju en viss valfrihet. Dock är väl 8 tums parallellsågade brädor det mest korrekta tror jag. Men rent teoretiskt så skulle de ju även ha kunnat lägga in bredare golvplank. Tack för länken, jag ska kolla in den! Har sett tidigare att Veckebo har hängrännor i trä också.

2011-09-19 @ 18:54:34
Postat av: Sara

Du kan ju kolla med mannen som har Gammeltorpets antik som vi pratat om tidigare. Dels hade han lagt in ett riktigt brett golv i ett av rummen (kan vara kul för dig att se proportionerna), dels verkade det som att han sålde golv när han kommit över det.

2011-09-20 @ 07:24:27
URL: http://kllstorpet.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Bra tips Sara, tack! Kanske ska ta en sväng dit i helgen om de har öppet.

2011-09-20 @ 07:41:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0