Hardcore byggnadsvård

Nu hade Max kommit till torpet för att hjälpa till och det var dags för sommarens stora byggnadsvårdsinsats, stockbytet,  som föregås av det dramatiska huslyftet. För att kunna byta ut stockar i timmerstommen lyfter man upp huset med domkrafter tillräckligt mycket för att den dåliga stocken ska gå att lyfta ut. Sen passar man in en ny stock på den gamlas plats och släpper ner huset. Lätt som en plätt va?!

När semestern var slut och jag kom hem köpte jag Gudmundssons "Stora byggnadsvårdsboken". Där skriver han att den här typen av insatser är för svåra för en amatör och bör överlämnas åt en utbildad timmerman. Jag läste dock detta för sent....

Efterson vi skulle byta två stockvarv på ett par av husets sidor blev det svårt att bara ställa domkraften under huset och lyfta. Vi fick istället sätta fast följare på väggen att lyfta i. En sån här:



Sen placerar man domkrafter under följaren och lyfter upp:



Som följare använde vi friska delar av de takbjälkar som vi sågat ner och de fungerade bra. Sen skulle hål borras och 20millimeters gängstänger fästa följaren vid väggen.  Men hur borrar man 22mm hål genom timmer när man inte har el i huset? Vi hade kanske kunnat hyra en batteridriven borrmaskin men det fanns inte någon tillräckligt stark på den lokala maskinuthyrningen. Istället svängde vi förbi på en loppis och kopte en handborr för 10kr. Hem och testa- och det gick!



Tack Max!

Nästa bekymmer som uppstod var med gängstängerna. Se säljs i 1 meters längder och behövde delas i två. Hur delar man tjocka järnstänger utan el??? Det gör man inte. Vi hade  turen att få hjälp av våra nya snickarvänner med tillgång till både el och vinkelslip:



Slutligen var det inte helt självklart vad domkraften skulle stå på. Vi hade läst en varnande text om att de kan flyga iväg och krossa knäskålarna på en om de inte står tillräckligt rakt och stabilt. Det är starka krafter i en 20 tons hydraulisk domkraft och vi kände stor respekt för dessa. Det blev mycket fixande och trixande för att få underlaget plant och i lagom höjd. På ena sidan såg det ut så här:



Det ser kanske inte så stabilt ut men fungerade bra.

Ja, sen kunde vi äntligen lyfta upp huset. Det var mycket spännande och lite läskigt men fungerade väldigt bra.

När huset väl var upplyft var det viktigt att inte låta domkrafterna stå kvar och bära upp hela tyngden, de håller de inte för. Så då ersatte vi domkrafterna med klossar och brädbitar för att behålla höjden medan vi jobbade med stockarna.

Hej och hå!

Kommentarer
Postat av: Viola_T

Bra beskrivet!!! Min lada/rökbastu fick samma behandling i fjol och i är flyttades den.

Det är trevligt när något lyckas och det verkar det ha gjort för dej.

2010-08-16 @ 21:13:56
URL: http://morfarshus.blogspot.com
Postat av: Stina

Det kallar jag projekt! Imponerande! Byggnadsvård när den är som - värst? :)

2010-08-16 @ 22:58:32
URL: http://torpetberget.blogspot.com/
Postat av: Johanna

Oj! vilket arbete, grymt duktiga är ni :) kul att kunna följa!

2010-08-17 @ 15:08:47
Postat av: Andrea Malmsten

Wow, imponerande!

2010-08-17 @ 15:31:39
URL: http://entilltorpblogg.blogg.se/
Postat av: marcus

Oj!!! Mycket kul. Snackade med Max just som han var påväg att införskaffa borren. Kul att ni fick tag på en begagnad för en tia!!!

2010-08-17 @ 17:02:40
Postat av: färgtrappan/m-l

Hej! Det är inget litet projekt det där med att byta syll. Det fick vi också göra. Kunde inte vara på plats när det skedde så jag har inga bilder, därför var det kul att se dina :)



Lycka till med det fortsatta arbetet

2010-08-18 @ 11:44:19
URL: http://fargtrappan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0